Inloggen Contact

Het Waddengebied

Werelderfgoed De Waddenzee is een bijzonder natuurgebied. Het is het grootste ononderbroken systeem van zand- en slikplaten ter wereld, met een grotendeels ongestoorde natuurlijke dynamiek. Van levensbelang voor jaarlijks 10 tot 12 miljoen vogels, die een korte of lange tussenstop maken in het waddengebied. Alleen hier vinden ze genoeg voedsel om de trektocht van duizenden kilometers te kunnen volbrengen. Eind juni 2009 is de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Bekijk hier waarom de Waddenzee zo bijzonder is. 

Achter de dijk

Het kustgebied van Groningen, Fryslân en Noord-Holland is ideaal wandelgebied. Doordat het landschap er relatief met rust is gelaten, geeft het zijn geschiedenis bloot. Zo laten de terpen en wierden zien waar het water tot in de late Middeleeuwen binnendrong. Ze herinneren ook aan de hoogtijdagen van de Friese koningen, toen de regio ten westen van het Lauwersmeer even dicht bevolkt was als de regio Parijs. 

In de kop van Noord-Holland herkent u de volgende fase in de strijd tegen het water van de kustbewoners. Hier wandelt u door het oudste polderland van Nederland. Daarnaast heeft de regio prachtige en waardevolle duinlandschappen. 

Waddeneilanden

De Waddeneilanden bieden een authentieke waddenbeleving. Wind, zee, strand. En de eilanden hebben de meeste zonuren van Nederland. Waddenwandelen doet tal van bezienswaardigheden aan, waaronder monumenten van de walvisvaart en de Waddencentra die het verhaal van werelderfgoed Waddenzee vertellen.

Openbaar Vervoer

Reist u met het openbaar vervoer naar het startpunt van uw wandeling, informeer dan vooraf goed of uw bus  rijdt. Sommige buslijnen in het waddengebied zijn (in het weekend) belbussen. Deze dient u van tevoren te reserveren.

 

waddengebied1

waddengebied3

waddengebied2